makarnalar
<

Patlıcanlı Makarna

Başak geçen akşam bizde misafirdi. İkimizde et sevmediğimiz ve makarnaya taptığımız için menümüz belliydi. Beraber yemek yaptığımızda genellikle değişik soslu makarna ve sebze yemeklerini tercih ediyoruz. Makarna çeşidi olarak tam buğday makarnasını tercih ettik.

micheal montignac'ın Yedikçe Zayıfla adlı kitabında beyaz undan yapılmış makarna, ekmek yemenin avuç avuç şeker yemekle aynı şey olduğunu okumuştum. Makarnadan da vazgeçemediğim için kepekli makarna yada tam buğday makarnasını kullanıyorum.



Patlıcanlı ve domates soslu makarna yapmaya karar verdik. Patlıcanları kızartmak yerine fırında yaptık. Tadı aynı oldu ama kızatmaya göre oldukça yağsız ve sağlıklıydı. Başak'ın yaptığı fırında kabak gibi yaptım.

Fırında Patlıcan İçin Malzemeler:
1 kg. patlıcan
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başladım. Bu sırada patlıcanları yıkayıp, alacalı soyup, küp küp doğradım.Tuzlu suda kara suyu çıkana kadar bekletip, iyice yıkadım.Fırın tepsisini bir fırça yardımıyla yağlayıp, bir kapta zeytinyağı ve tuzla karıştırdığım patlıcanları tepsiye döktüm.Patlıcanlar yaklaşık 1 saat fırında piştiler. Bu sırada 2-3 defa patlıcanları tepsiye yapışmasın diye karıştırdım. Biraz fazla patlıcan yaptığımız için ,makarnadan başka ayrıca sos ve yoğurtla da yedik.



Domatesli Makarna Sosu İçin Malzemeler:
2-3 diş sarımsak
2 havuç
2 yeşil biber
1 avuç kereviz sapı
7-8 domates
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Sarımsakları küçük doğrayıp zeytinyağında kavurun. Doğranmış kereviz saplarını ve rendelenmiş havucu ilave edin. Kışın aldığım ve sadece kök kısımlarını kullandığım kerevzilerin saplarını yıkayıp, doğrayıp dondurmuştum. Onlardan da sosa koydum. Güzel ve yoğun bir tat verdi. Kereviz sapları biraz zor piştiği için önce eklemek gerekiyor. Kereviz sapları biraz yumuşayınca küçük küçük doğranmış biberleri de ekledim. Biberler biraz acı olduğu için ayrıca sosa acı biber koymadım.(Başak daha gelmediği için kabuklarını soyduğum)Küp küp doğradığım domateslerin rengi bana çok açık görününce ve sosu kırmızı sevdiğimden birer kaşık domates ve biber salçası ekledim. En sonda domates ve tuzu ilave ettim. Kereviz sapının yoğun bir tadı olduğundan baharat koymadım. Sos kısık ateşte domateslerin suyu çekilip de koyu bir kıvam alana kadar pişti.

Bu sırada makarnayı da hepimizin bildiği yolla pişirdim. Süzdükten sonra çok az zeytinyağıyla karıştırdım.



Patlıcanı sosla yiyip, makarnayı sade diyet yoğurtla da yiyebilirsiniz.



Afiyet olsun...BRC:))

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home